aktuelnosti


Visokoškolska ustanova VŠ „Koledž kozmetologije i estetike“ Banjaluka

 

U TOKU PREDUPIS NA STUDIJE KOZMETOLOGIJE                                                                            

 

Takođe za brucoše ova visokoškolska ustanova pripremila je značajne novosti koje će olakšati njihovo školovanje i boravak u Banjaluci.

 

Tokom aprila i maja mjeseca na Visokoškolskoj ustanovi VŠ „Koledž kozmetologije i estetike“ Banjaluka organizovani su intervjui za predupis na studije kozmetologije. Intervjuu su pristupili kandidati koji su se već prijavili za studije. Nastavak intervua je planiran za kraj mjeseca maja.

 

VŠ „Koledž kozmetologije i estetike“ Banjaluka iod 2006. godine realizuje nastavu na trogodišnjem studijskom programu- kozmetologija i estetika za zvanje kozmetolog – terapeut - estetičar, a od 2015. godine i specijalistički studijski program u kojem obrazuje specijaliste primijenjene kozmetologije i estetike.

 

Nakon završetka specijalističkih studija diplomci će dobiti 240 ECTS bodova i ponijeti zvanje specijalista primjenjene kozmetologije i estetike, što je potpuno novo zanimanje i zvanje u Jugoistočnoj Evropi, a koje je dosta traženo, a ima vrlo značajne kompetencije.

Takođe za brucoše ova visokoškolska ustanova pripremila je značajne novosti koje će olakšati njihovo školovanje i boravak u Banjaluci.

Visokoškoska ustanova može se pohvaliti time da veliki broj svršenih diplomaca odmah pronalazi svoje zaposlenje što je danas jako rijedak slučaj.

Prema riječima osnivača i direkorice Koledža Jane Marinković Nikoletić uvođenjem ferijalne prakse i pojačavanjem redovne praktične nastave strudenti se od početka studija osposobljavaju za rad na tržištu.

„Drago nam je da su prepoznati napori naše visokoškolske ustanove koja već 10 godina izvodi praksu na fakultetu i ona prema nastavnom planu i programu zauzima oko 40% nastave, tako da su naši svršeni diplomci nakon studija spremni za tržište što poslodavci jako cijene i traže. Imamo informacije sa terena koji govore da je preko 95 % diplomiranih studenata počelo da radi“, rekla je Marinković Nikoletić.

S obzirom da se radi o jako deficitranom zanimanju u cijeloj BiH, ali i regionu veliki je broj zainteresovanih kandidata za upis na osnovne i specijalističke studije je iz godine u godinu sve veći. Kozmetolog terapeut-estetičer nakon studija može da radi u svim centrima za primijenjenu kozmetologiju: klinikama, banjskim centrima wellness centrima, spa centrima, salonima, sportskim centima, rehabilitovanim centima itd. Sa završenim specijalističkim studijima pored gore navedenih kompetencija svršeni diplomci mogu da rade u školama i na fakultetima u nastavi, što je prvi stručni kadar iz oblasti primjenjene kozmetologije u regionu.

Što se tiče stručnosti i kompetencija kozmetolozi se razlikuju od drugih upravo po tome što njihove kompetencije odgovaraju najsavremnijim dostignućima u primijenjenoj kozmetologiji jer pored praktičnih znanja iza njih stoji vrlo kvalitetni naučni dio znanja.

 

Pored predkliničkih izučavaju i kliničke medicinske predmete kaoo i sukostručne i stručno-aplikativne predmete na najvišem evropskom i širem nivou, a tu su i opšte obrazovni predmeti tipa stranih jezika, umjetnički predmeti i opšte društveni predmeti.

 

„Kozmetolog se sa završenim fakultetom osposobljava da besprijekorno vodi centre za kozmetologiju, salone za njegu tijela i kose, banje, wellnes centre, da primjenjuju složene kozmeto-terapijske procedure kao što su lipoliza, dermomikroabrazija, liduliza, intakutane (inekcione) aplikacije i mnoge druge složene terapije “, što kadar sa srednjom školom, a pogotovo kursom nebi smio da radi.